Sadba zeleniny
Co je na roubované zelenině tak zajímavého, že se už posledních letech stává vyhledávaným sortimentem? Kvalitní výkonná odrůda je naroubována na bujně rostoucí podnož příbuzné rostliny – například okurka na tykev, rajče na lilek, pro lilek jiná odrůda lilku a podobně. Přesná identifikace podnože se nikde neudává, protože je součástí know how.
Společnou vlastností podnoží je obří kořenový systém odolný proti chladu a přemokření. Výsledkem je bujný růst a odolnost ušlechtilé části rostliny. Okurky hadovky tak poskytují extrémní výnosy a dožívají se podzimu, protože kořeny dýně snesou sucho, mokro i chlad, což je pro skleníkové hadovky smrtelná kombinace. Rajčata dorůstají výšky pěti metrů, jedna rostlina pěstovaná na balkoně poskytne množství absolutně čerstvých plodů vynikající chuti. Obdobné je to u paprik. Pokud máte rádi lilky, stačí vysadit dvě tři rostliny – nejen že dosáhnete soběstačnosti, ale naučíte jíst lilek i sousedy. Roubovanou bazalku zase můžete sklízet po celou sezonu a nesetkáte se s tím, že by se uprostřed léta rostlina poroučela. Pokud vysadíte kteroukoliv odrůdu melounu, budete se divit, jak jste si mohli pochutnávat na kupovaných melounech.
Pro úspěšné pěstování roubované zeleniny je ale třeba dodržet pitný a stravovací režim. Rostlina musí mít dostatek živin a vody. Protože je sklizeň určena k naší konzumaci, použijeme kvalitní substrát, hnojíme přiměřeně nezávadnými organickými hnojivy. Pěstujeme v nádobě nebo volné půdě na zahradě nebo skleníku.