Předpěstování zeleniny
Datum: 23/02/2019
Autor: Truhlíkov.cz
Předpěstování zeleniny s sebou nese více starostí a práci navíc než výsev do volné půdy. Na druhou stranu si budeme moci dříve pochutnat na výpěstcích z vlastní zahrádky a to za trochu námahy stojí.
Zaměřte se na pěstitelská balení semen
U semen, která hodláme vysévat, je třeba zajistit hlavně dobrou klíčivost. Nakupujeme je proto v odborných semenářských obchodech anebo zahradnických centrech, kde nám nabídnou kromě osvědčených odrůd i odrůdy nově vyšlechtěné. Spolehlivější jsou takzvaná pěstitelská balení se zajištěnou klíčivostí a pevně stanoveným datem trvanlivosti. Semínka některých druhů ztrácejí schopnost klíčit již po dvou letech, proto je lepší investovat každý rok do nákupu nových.
Pro jistotu můžete provést test klíčivosti. Vysejte cca 25 semen na vlhkou buničinu a sledujte, zda vzejdou. Pokud jich vzejde méně než polovina, raději kupte nový sáček.
Kdy vysazovat?
To záleží na jednotlivých druzích. Vždy se řiďte doporučením na sáčku. Zasejete-li příliš brzy, přerostlé sazenice se hůře ujímají a vaše námaha by tak mohla přijít úplně vniveč.
Většina zeleniny se předpěstovává v únoru a březnu. Například celer, celer řapíkatý, lilek, ale také rané zelí, kapustu, kedlubny či květák vysejeme v únoru. Na konci února pak začínáme s předpěstováním náročných paprik. V březnu si do truhlíků a mini skleníků vysejeme rajčata, papriky, okurky, pór, brokolici, košťáloviny a bylinky.
Saláty můžeme začít předpěstovávat v únoru, další várku založíme v březnu, v dubnu pak můžeme vysévat už do volné půdy a tak dále – zajistíme si jeho tak pravidelnou dodávku do domácích salátů po celé vegetační období.
Tento článek byl připraven ve spolupráci s Magazínem Zahrada.
‹ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK
NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK ›