Menu Menu
Košík: 0
+420 739 323 751    Po-Pá: 8:00–17:00  info@truhlikov.cz
0Nákupní košík
Všechny články
Bylinky mám, teď můžeme začít vařit!

Bylinky mám, teď můžeme začít vařit!

Léto je obdobím grilování a letního stolování. Zároveň je to doba, kdy jsou bylinky v plné síle a ještě než vykvetou, je obsah aromatických látek v zelených částech největší. Nezapomeňte je proto co nejvíce využívat při přípravě klasických i speciálních bylinkových receptů.

Bylinky mám, teď můžeme začít vařit!

Osvěžující bylinkový nápoj

litr zeleného čaje, 3 lžičky medu nebo třtinového cukru, 30 lístků meduňky, led, plátky limety

Do uvařeného a vychlazeného čaje vmícháme cukr nebo med a přidáme pomačkané lístky meduňky. Sklenici naplníme kostkami ledu nebo ledovou tříští, zalijeme čajem a ozdobíme plátky limety. Podáváme se lžičkou nebo slámkou.

Bylinková omeleta

8 vajec, snítka čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, kerblík, lichořeřišnice aj. podle chuti), 50 g strouhaného sýra, 30 g másla, sůl, pepř

Opláchnuté bylinky osušíme, hrubě pokrájíme a krátce orestujeme na másle. Pak je zalijeme rozkvedlanými vejci smíchanými se solí, pepřem a strouhaným sýrem a opečeme do zlatova po obou stranách. Omeleta je chutná s opečenou bagetou a zeleninovým salátem.

Bylinkové pomazánkové máslo

kostka klasického másla, čerstvé bylinky podle chuti, dva stroužky česneku

Změklé máslo utřeme spolu s rozetřeným česnekem a přidáme nadrobno nasekané bylinky. K promíchání můžeme použít šlehač nebo mixér. Pro zjemnění můžeme přidat trochu bílého jogurtu, smetany nebo taveného sýra. Hotové máslo vytvarujeme nejlépe do válečku, zabalíme do alobalu nebo potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu, lépe ale do druhého dne ztuhnout v lednici. K hotovým pokrmům, jako jsou grilovaná masa, pak stačí ukrojit plátek při servírování.

Letní nákyp s bylinkami

6 vajec, 500 g uzeného masa, veka nebo rohlíky, litr mléka, petrželka, tymián, bazalka, pažitka, jarní cibulka, sůl a pepř, muškátový květ nebo oříšek, máslo, strouhanka na vysypání formy

Veku nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme je mlékem s rozšlehaným žloutkem a necháme chvíli nasáknout. Směs poté rozmícháme na jemnou hmotu. Uvařené uzené maso nakrájíme nadrobno. Bylinky posekáme, cibulku před přípravou spaříme horkou vodou, vychladíme ve studené vodě a nasekáme najemno. Směs z veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Důkladně smícháme a přidáme tuhý sníh z bílků. Do silně vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče rozložíme nádivku, pokapeme ji máslem a pečeme asi 30 minut při teplotě 160oC do zlatova.

Bylinková omáčka k nachos

250 ml sladké smetany, 100 ml mléka, 70 g hladké mouky, 50 g másla, 4 lžíce posekaných bylinek (zelená petržel, estragon, libeček, řebříček, pažitka aj.), sůl, bílý pepř

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme smetanou s mlékem, rozmícháme dohladka a krátce povaříme. Odstavenou omáčku ochutíme solí, pepřem a nakonec vmícháme jemně nasekané bylinky. 

Získejte výhody a všechny informace jako náš registrovaný zákazník!
REGISTROVAT SE

Tipy a triky

Přečíst článek

Předpěstování - příprava na jaro

Už jste zkoušeli vypěstovat vlastní zeleninu nebo okrasné rostliny? Poradíme Vám, jak na předpěstování rostlin. Vlastní rostlinky jsou pro každého velkou chloubou a důvodem k radosti. Vypěstování vlastní sadby přináší i další výhody, jako jsou úspora a možnost širšího výběru odrůd.

Přečíst článek

Předjarní řez ovocných keřů a stromů

Cílem správného řezu ovocných dřevin je vytvarování pevné koruny s pravidelným a rovnoměrně rozloženým počtem větví. Správným řezem významným způsobem ovlivňujeme rovnováhu mezi růstem a plodností.

Přečíst článek

Nápadité krmení ptactva na zahradách

Zimní období je pro nás skvělou příležitostí, jak oplatit našemu zpěvnému ptactvu to, co pro nás a naše zahrady udělalo přes jaro a léto.

Přečíst článek

Cibuloviny a jejich sázení na jaře

Veselé barevné květy potěší oko, zaženou deprese a pomůžou dobít ztracenou energii. Zvlášť v zimě. A tak sotva jsme v bytech zametli stopy po Vánocích, už se obklopujeme rychlenými cibulovinami, abychom jaru vzkázali, jak moc se na něj těšíme.

Přečíst článek

Koziol německý design ve vaší kuchyni!

Objevte naše nové zboží v nabídce německé značky Koziol. Praktické a designově zajímavé doplňky do kuchyně z BPA free plastu skvěle vypadají a výborně slouží! Zjistěte více o produktech Koziol.

Přečíst článek

Předpěstování zeleniny

Předpěstování zeleniny s sebou nese více starostí a práci navíc než výsev do volné půdy. Na druhou stranu si budeme moci dříve pochutnat na výpěstcích z vlastní zahrádky a to za trochu námahy stojí.

Přečíst článek

Nezavrhujte umělé květiny

Nádherné a pestré vazby z živých květin se zvláště v zimních měsících výrazně prodraží. A přitom adekvátní alternativu si může dopřát každý.

Truhlíkov.cz
poukaz

Výdejní místo

Truhlíkov s.r.o., Mělnická 424, Líbeznice, PSČ 250 65

Otevírací doba: Po-Ne: 8:00–18:00

Zobrazit kontakty
Štěpán Šmerda
majitel Truhlíkov.cz

Přihlášení

×

Zapomenuté heslo

×

V případě, že neznáte své heslo, zadejte prosím váš e-mail, který jste uvedli při registraci. Během několika okamžiků vám dorazí zpráva s pokyny pro obnovu hesla.

Registrace

×

Přihlašovací údaje

Dodací (Fakturační údaje)

Výše uvedené osobní údaje budeme zpracovávat pro účely Vaší identifikace a poskytnutí klubových slev, pro účely našich nabídek zboží a služeb prostřednictvím Vašeho e-mailu, zasílání slev či jiných nabídek třetích stran, a to i prostřednictvím elektronických prostředků (zejména Vašeho e-mailu), a dále pro účely provádění pokročilých marketingových aktivit přesahujících náš oprávněný zájem. Váš souhlas je plně dobrovolný, platí na dobu určitou a můžete jej kdykoliv odvolat.

Podrobnější informace ke zpracování osobních údajů naleznete ZDE.

×