Bylinky mám, teď můžeme začít vařit!
Datum: 14/12/2019
Autor: Truhlíkov.cz
Léto je obdobím grilování a letního stolování. Zároveň je to doba, kdy jsou bylinky v plné síle a ještě než vykvetou, je obsah aromatických látek v zelených částech největší. Nezapomeňte je proto co nejvíce využívat při přípravě klasických i speciálních bylinkových receptů.
Osvěžující bylinkový nápoj
litr zeleného čaje, 3 lžičky medu nebo třtinového cukru, 30 lístků meduňky, led, plátky limety
Do uvařeného a vychlazeného čaje vmícháme cukr nebo med a přidáme pomačkané lístky meduňky. Sklenici naplníme kostkami ledu nebo ledovou tříští, zalijeme čajem a ozdobíme plátky limety. Podáváme se lžičkou nebo slámkou.
Bylinková omeleta
8 vajec, snítka čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, kerblík, lichořeřišnice aj. podle chuti), 50 g strouhaného sýra, 30 g másla, sůl, pepř
Opláchnuté bylinky osušíme, hrubě pokrájíme a krátce orestujeme na másle. Pak je zalijeme rozkvedlanými vejci smíchanými se solí, pepřem a strouhaným sýrem a opečeme do zlatova po obou stranách. Omeleta je chutná s opečenou bagetou a zeleninovým salátem.
Bylinkové pomazánkové máslo
kostka klasického másla, čerstvé bylinky podle chuti, dva stroužky česneku
Změklé máslo utřeme spolu s rozetřeným česnekem a přidáme nadrobno nasekané bylinky. K promíchání můžeme použít šlehač nebo mixér. Pro zjemnění můžeme přidat trochu bílého jogurtu, smetany nebo taveného sýra. Hotové máslo vytvarujeme nejlépe do válečku, zabalíme do alobalu nebo potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu, lépe ale do druhého dne ztuhnout v lednici. K hotovým pokrmům, jako jsou grilovaná masa, pak stačí ukrojit plátek při servírování.
Letní nákyp s bylinkami
6 vajec, 500 g uzeného masa, veka nebo rohlíky, litr mléka, petrželka, tymián, bazalka, pažitka, jarní cibulka, sůl a pepř, muškátový květ nebo oříšek, máslo, strouhanka na vysypání formy
Veku nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme je mlékem s rozšlehaným žloutkem a necháme chvíli nasáknout. Směs poté rozmícháme na jemnou hmotu. Uvařené uzené maso nakrájíme nadrobno. Bylinky posekáme, cibulku před přípravou spaříme horkou vodou, vychladíme ve studené vodě a nasekáme najemno. Směs z veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Důkladně smícháme a přidáme tuhý sníh z bílků. Do silně vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče rozložíme nádivku, pokapeme ji máslem a pečeme asi 30 minut při teplotě 160oC do zlatova.
Bylinková omáčka k nachos
250 ml sladké smetany, 100 ml mléka, 70 g hladké mouky, 50 g másla, 4 lžíce posekaných bylinek (zelená petržel, estragon, libeček, řebříček, pažitka aj.), sůl, bílý pepř
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme smetanou s mlékem, rozmícháme dohladka a krátce povaříme. Odstavenou omáčku ochutíme solí, pepřem a nakonec vmícháme jemně nasekané bylinky.
‹ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK
NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK ›