Přečíst článek
Klíčky - zásobárna vitaminů v zimním období
Metoda nakličování semen je velmi stará. Známá je snad již několik tisíc let, a přesto je stále využívaná.
Léto je obdobím grilování a letního stolování. Zároveň je to doba, kdy jsou bylinky v plné síle a ještě než vykvetou, je obsah aromatických látek v zelených částech největší. Nezapomeňte je proto co nejvíce využívat při přípravě klasických i speciálních bylinkových receptů.
litr zeleného čaje, 3 lžičky medu nebo třtinového cukru, 30 lístků meduňky, led, plátky limety
Do uvařeného a vychlazeného čaje vmícháme cukr nebo med a přidáme pomačkané lístky meduňky. Sklenici naplníme kostkami ledu nebo ledovou tříští, zalijeme čajem a ozdobíme plátky limety. Podáváme se lžičkou nebo slámkou.
8 vajec, snítka čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, kerblík, lichořeřišnice aj. podle chuti), 50 g strouhaného sýra, 30 g másla, sůl, pepř
Opláchnuté bylinky osušíme, hrubě pokrájíme a krátce orestujeme na másle. Pak je zalijeme rozkvedlanými vejci smíchanými se solí, pepřem a strouhaným sýrem a opečeme do zlatova po obou stranách. Omeleta je chutná s opečenou bagetou a zeleninovým salátem.
kostka klasického másla, čerstvé bylinky podle chuti, dva stroužky česneku
Změklé máslo utřeme spolu s rozetřeným česnekem a přidáme nadrobno nasekané bylinky. K promíchání můžeme použít šlehač nebo mixér. Pro zjemnění můžeme přidat trochu bílého jogurtu, smetany nebo taveného sýra. Hotové máslo vytvarujeme nejlépe do válečku, zabalíme do alobalu nebo potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu, lépe ale do druhého dne ztuhnout v lednici. K hotovým pokrmům, jako jsou grilovaná masa, pak stačí ukrojit plátek při servírování.
6 vajec, 500 g uzeného masa, veka nebo rohlíky, litr mléka, petrželka, tymián, bazalka, pažitka, jarní cibulka, sůl a pepř, muškátový květ nebo oříšek, máslo, strouhanka na vysypání formy
Veku nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme je mlékem s rozšlehaným žloutkem a necháme chvíli nasáknout. Směs poté rozmícháme na jemnou hmotu. Uvařené uzené maso nakrájíme nadrobno. Bylinky posekáme, cibulku před přípravou spaříme horkou vodou, vychladíme ve studené vodě a nasekáme najemno. Směs z veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Důkladně smícháme a přidáme tuhý sníh z bílků. Do silně vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče rozložíme nádivku, pokapeme ji máslem a pečeme asi 30 minut při teplotě 160oC do zlatova.
250 ml sladké smetany, 100 ml mléka, 70 g hladké mouky, 50 g másla, 4 lžíce posekaných bylinek (zelená petržel, estragon, libeček, řebříček, pažitka aj.), sůl, bílý pepř
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme smetanou s mlékem, rozmícháme dohladka a krátce povaříme. Odstavenou omáčku ochutíme solí, pepřem a nakonec vmícháme jemně nasekané bylinky.
‹ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK ›Přečíst článek
Metoda nakličování semen je velmi stará. Známá je snad již několik tisíc let, a přesto je stále využívaná.
Přečíst článek
Už jste zkoušeli vypěstovat vlastní zeleninu nebo okrasné rostliny? Poradíme Vám, jak na předpěstování rostlin. Vlastní rostlinky jsou pro každého velkou chloubou a důvodem k radosti. Vypěstování vlastní sadby přináší i další výhody, jako jsou úspora a možnost širšího výběru odrůd.
Přečíst článek
Cílem správného řezu ovocných dřevin je vytvarování pevné koruny s pravidelným a rovnoměrně rozloženým počtem větví. Správným řezem významným způsobem ovlivňujeme rovnováhu mezi růstem a plodností.
Přečíst článek
Zahradní treláže a loubí jsou funkční a současně okrasné prvky; slouží jako podpěry rostlin i dekorace. Treláž i loubí jako architektonické prvky představují důležitou součást zahrady, navíc by měly mít svým vzhledem přímou stylovou návaznost na dům.
Přečíst článek
Aniž bychom si to uvědomovali, na svých zahradách, v parcích i jinde se velmi často setkáváme s rostlinami, které svá místa pevně hájí dokonce již desítky let. Je jich opravdu mnoho a některé patří k těm známým, některé jsou méně obvyklé.
Přečíst článek
Možná, že zrovna přemýšlíte, jak to, že ani loni jste se nedočkali svých vlastních rozkvetlých růží. Protože nejste sami, které to trápí, připravili jsme pro vás seznam 5 nejčastějších chyb, kterých se při pěstování růží lidé dopouštějí.
Truhlíkov s.r.o., Mělnická 424, Líbeznice, PSČ 250 65
Otevírací doba: Po-Ne: 8:00–18:00
Zobrazit kontaktyPřihlášení
Zapomenuté heslo
V případě, že neznáte své heslo, zadejte prosím váš e-mail, který jste uvedli při registraci. Během několika okamžiků vám dorazí zpráva s pokyny pro obnovu hesla.
Registrace