Menu Menu
Košík: 0
+420 739 323 751    Po-Pá: 8:00–17:00  info@truhlikov.cz
0Nákupní košík
tipy & triky
Bylinky mám, teď můžeme začít vařit!

Bylinky mám, teď můžeme začít vařit!

Léto je obdobím grilování a letního stolování. Zároveň je to doba, kdy jsou bylinky v plné síle a ještě než vykvetou, je obsah aromatických látek v zelených částech největší. Nezapomeňte je proto co nejvíce využívat při přípravě klasických i speciálních bylinkových receptů.

Bylinky mám, teď můžeme začít vařit!

Osvěžující bylinkový nápoj

litr zeleného čaje, 3 lžičky medu nebo třtinového cukru, 30 lístků meduňky, led, plátky limety

Do uvařeného a vychlazeného čaje vmícháme cukr nebo med a přidáme pomačkané lístky meduňky. Sklenici naplníme kostkami ledu nebo ledovou tříští, zalijeme čajem a ozdobíme plátky limety. Podáváme se lžičkou nebo slámkou.

Bylinková omeleta

8 vajec, snítka čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, kerblík, lichořeřišnice aj. podle chuti), 50 g strouhaného sýra, 30 g másla, sůl, pepř

Opláchnuté bylinky osušíme, hrubě pokrájíme a krátce orestujeme na másle. Pak je zalijeme rozkvedlanými vejci smíchanými se solí, pepřem a strouhaným sýrem a opečeme do zlatova po obou stranách. Omeleta je chutná s opečenou bagetou a zeleninovým salátem.

Bylinkové pomazánkové máslo

kostka klasického másla, čerstvé bylinky podle chuti, dva stroužky česneku

Změklé máslo utřeme spolu s rozetřeným česnekem a přidáme nadrobno nasekané bylinky. K promíchání můžeme použít šlehač nebo mixér. Pro zjemnění můžeme přidat trochu bílého jogurtu, smetany nebo taveného sýra. Hotové máslo vytvarujeme nejlépe do válečku, zabalíme do alobalu nebo potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu, lépe ale do druhého dne ztuhnout v lednici. K hotovým pokrmům, jako jsou grilovaná masa, pak stačí ukrojit plátek při servírování.

Letní nákyp s bylinkami

6 vajec, 500 g uzeného masa, veka nebo rohlíky, litr mléka, petrželka, tymián, bazalka, pažitka, jarní cibulka, sůl a pepř, muškátový květ nebo oříšek, máslo, strouhanka na vysypání formy

Veku nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme je mlékem s rozšlehaným žloutkem a necháme chvíli nasáknout. Směs poté rozmícháme na jemnou hmotu. Uvařené uzené maso nakrájíme nadrobno. Bylinky posekáme, cibulku před přípravou spaříme horkou vodou, vychladíme ve studené vodě a nasekáme najemno. Směs z veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Důkladně smícháme a přidáme tuhý sníh z bílků. Do silně vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče rozložíme nádivku, pokapeme ji máslem a pečeme asi 30 minut při teplotě 160oC do zlatova.

Bylinková omáčka k nachos

250 ml sladké smetany, 100 ml mléka, 70 g hladké mouky, 50 g másla, 4 lžíce posekaných bylinek (zelená petržel, estragon, libeček, řebříček, pažitka aj.), sůl, bílý pepř

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme smetanou s mlékem, rozmícháme dohladka a krátce povaříme. Odstavenou omáčku ochutíme solí, pepřem a nakonec vmícháme jemně nasekané bylinky. 

Získejte výhody a všechny informace jako náš registrovaný zákazník!
REGISTROVAT SE

Tipy a triky

Přečíst článek

Podzimní osázené truhlíky jsou tady!

Všimli jste si, jak jsou krásné barvy podzimu? Přesně tyto krásné barvy můžete mít na oknech, balkónech či terasách. S létem totiž sezóna truhlíků nekončí. Nabídka podzimních rostlin je širší, než se zdá.

Přečíst článek

Ovocné stromky na balkoně

K tomu, abychom si vypěstovali vlastní ovoce, nepotřebujeme nutně ovocný sad. Stačí nám na to prosluněná terasa anebo balkón, kontejner nebo velký květináč, substrát, hotový roubovanec ovocného stromu vlastního výběru na podnoži od ověřeného pěstitele.

Přečíst článek

Nepodceňujte přípravu a sázejte cibuloviny na podzim

Příprava na jaro začíná už teď. Nastává totiž ideální čas na výsadbu sněženek, bledulí, krokusů, narcisů, tulipánů, modřenců, hyacintů – zkrátka všech jarních cibulovin. Neodkládejte ji: právě teď je výběr druhů a odrůd nejbohatší.

Přečíst článek

Bylinky mám, teď můžeme začít vařit!

Léto je obdobím grilování a letního stolování. Zároveň je to doba, kdy jsou bylinky v plné síle a ještě než vykvetou, je obsah aromatických látek v zelených částech největší. Nezapomeňte je proto co nejvíce využívat při přípravě klasických i speciálních bylinkových receptů.

Přečíst článek

Jak na zavařování? Představujeme sklenice Weck!

Zavařování potravin bylo v kurzu již u našich babiček. Ačkoli je dnešní doba plná moderních technologií, obchody nabízí nespočet druhů zavařených potravin a čas je opravdu vzácný, i v dnešní době je zavařování běžné v mnoha domácnostech. Dokonce je čím dál tím více v „módě“.

Přečíst článek

Opory rostlin, loubí a altány

Zahradní treláže a loubí jsou funkční a současně okrasné prvky; slouží jako podpěry rostlin i dekorace. Treláž i loubí jako architektonické prvky představují důležitou součást zahrady, navíc by měly mít svým vzhledem přímou stylovou návaznost na dům.

Přečíst článek

Ideální čas pro sázení jahod? Právě teď.

Čím dřív letos vysadíte jahodníky, tím víc jahod příští rok sklidíte. Jinak řečeno: v srpnu a září je ideální doba na založení jahodového záhonu. Pokud máte dost místa, zkombinujte na něm jednu ranou, jednu pozdní a jednu stáleplodící odrůdu. A pak vaše jahodová sezona potrvá i několik měsíců.

Přečíst článek

Královna vaší zahrady - Růže Kordes

Mezi nejkrásnější růže světa patří bezesporu růže KORDES. Šlechtitelská firma KORDES působí na trhu již více než 120 let. Díky mnohaletým zkušenostem, inovacím a pečlivosti se v této firmě zrodilo mnoho odrůd krásných růží, dnes jich je více než 500.

Přečíst článek

Představujeme Letní osázené truhlíky

Květiny už by měly dělat radost na parapetech, balkónech i terasách. Nejsou po dovolené Vaše truhlíky zrovna v nejlepším stavu? Máte sice krásné truhlíky, ale přeci jen by se ještě nějaký vešel?

Přečíst článek

Bylinky a jejich pěstování v truhlíku

Pro bylinky si nemusíte chodit jen do obchodu, každá správná hospodyňka a kuchařka by je měla mít doma – buď na zahradě, nebo třeba za oknem v květináči. Které bylinky to snesou nejlíp a které se proto vyplatí pěstovat i v bytě?

Přečíst článek

Voda do zásobníků

Samozavlažovací truhlíky mají „dvojité dno“. Ve vzniklém prostoru je nádrž na vodu, která postupně vzlíná do substrátu a je k dispozici kořenům rostlin.

Přečíst článek

Ruční nářadí pro jarní péči o zahrádku

Budujete zahrádku? Pak jistě také doplňujete svou sadu nářadí a postupně zjišťujete, že vám ještě chybí to, čí ono. Pořiďte si sadu ručního nářadí, bez které to na zahradě prostě nejde.

Přečíst článek

Okrasné stromy a keře

Okrasné listnaté stromy vysazujeme do zahrad, aby nás těšily svou krásou květů, zajímavým olistěním anebo pěkně zbarvenými podzimními plody. Zkrátka, aby v průběhu celého roku poutaly pozornost. S tím ohledem je rovněž do zahrad vybíráme.

Přečíst článek

Nezavrhujte umělé květiny

Nádherné a pestré vazby z živých květin se zvláště v zimních měsících výrazně prodraží. A přitom adekvátní alternativu si může dopřát každý.

Truhlíkov.cz
poukaz

Výdejní místo

Truhlíkov s.r.o., Mělnická 424, Líbeznice, PSČ 250 65

Otevírací doba: Po-Ne: 8:00–18:00

Zobrazit kontakty
Štěpán Šmerda
majitel Truhlíkov.cz

Přihlášení

×

Zapomenuté heslo

×

V případě, že neznáte své heslo, zadejte prosím váš e-mail, který jste uvedli při registraci. Během několika okamžiků vám dorazí zpráva s pokyny pro obnovu hesla.

Registrace

×

Přihlašovací údaje

Dodací (Fakturační údaje)

Výše uvedené osobní údaje budeme zpracovávat pro účely Vaší identifikace a poskytnutí klubových slev, pro účely našich nabídek zboží a služeb prostřednictvím Vašeho e-mailu, zasílání slev či jiných nabídek třetích stran, a to i prostřednictvím elektronických prostředků (zejména Vašeho e-mailu), a dále pro účely provádění pokročilých marketingových aktivit přesahujících náš oprávněný zájem. Váš souhlas je plně dobrovolný, platí na dobu určitou a můžete jej kdykoliv odvolat.

Podrobnější informace ke zpracování osobních údajů naleznete ZDE.

×